İçeriğe geç

Cemaat Ile Namaz Kılarken Nasıl Niyet Edilir

Cemaatle namaz kılarken cemaat ne okur?

İmamın gizli okuduğu namazlarda, imama uyan kimse, namazın başından itibaren Fatiha’yı ve sureyi okur. Kıraatli namazlarda ise, sadece imam, Fatiha’yı bitirip kısa bir ara verdikten sonra okur (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/361-362).

Hanefi mezhebine göre cemaatle namaz nasıl kılınır?

Hanefi, Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre, Kabe’nin etrafı da dahil olmak üzere cemaatle namaz kılarken, imamın bulunduğu taraftaki cemaat imamın önünde durmamalıdır. Dolayısıyla imamın tarafındaki cemaat imamın önünde olursa, imamın takipçisi sayılmazlar ve namazları geçersizdir.

İmama uyarken ne denir?

İmama uyan kişiye muktedi veya ma’mum, imama ilk rekâttan sonuna kadar uyan muktediye müdrik, imamla birlikte bir veya daha fazla rekâtı baştan itibaren kılamayan kişiye mesbûk, imama baştan itibaren uyan fakat daha sonra onunla birlikte namazın hiçbir rüknünü kılamayan kişiye lâhih denir.

Hanefi mezhebine göre namaza nasıl niyet edilir?

Hanefi mezhebinde farz namazlarda, vitir namazlarında, bayram namazlarında ve adak namazlarında niyet etme zorunluluğu vardır. Yani niyet “bugünkü akşam namazı” demektir. Namazın hangi vakitte kılınacağı biliniyorsa “o vakitte farz namazı kıl” şeklinde niyet edilebilir.

Cemaatle namaz kılarken nasıl niyet eder?

Namaz kılacak kişi, imam eşliğinde cemaatle namaz kılmak isterse, “Hazır olan imama uyuyorum.” diyerek niyet etmelidir.

İmama uyan kimse sübhaneke okur mu?

İmamla son seansta sadece Tahiyyat okur ve ayağa kalkar. Sübhaneke, Euzü, Besmele, Fatiha ve diğer bazı Kur’an’ları okur, rükû ve secde eder ve oturur. Tahiyyat, Allahumme salli, Allahumme barik ve Rabbena dualarını okuyarak selam verir.

Hanefi mezhebinde cemaat Fatiha okur mu?

Hanefi fıkıhçılarına göre namazda Fatiha suresini okumak farz değil vaciptir. Hanefi fıkıhçıları Kur’an’ın herhangi bir kısmını okumayı yeterli görmüş, unutkanlık veya bilme sebebiyle Fatiha suresini okumayan bir kimsenin namazı sahih sayılmıştır.

Cemaatle namaza nasıl başlanır?

İmam gizlice “Euzu Besmele” okur. Sonra kıraate başlar ve namazı kıldırır. Şöyle olur: İmam, sabah, akşam ve yatsı namazlarının ilk iki rekatında ve vitir namazının her üçüncü rekatında açıkça Fatiha Suresi’ni ve ekleyeceği ayetleri okur ve cemaate duyurur.

Cemaatle namazda tahiyyat okunur mu?

Hanefilere göre ezan okunurken camiye giren kimsenin bu namazı kılması mekruh iken, Şafiilere göre mekruh değildir. Ancak fakihler, müezzin kamet getirirken veya cemaatle namaza başlarken camiye giren kimsenin Tahiyyetu’l-Mescid namazını kılmasının mekruh olduğu konusunda görüş birliği içindedirler.

İmama uyan nasıl namaz kılar?

Yolculuk halinde bulunan bir kimse, yerleşik imama uyarsa namazını tam kılar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/80). Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam, kendisine uyulması için imam oldu.” (Buhârî, Salat, 18 [378]; Müslim, Salat, 77 [411]) buyurmuş ve cemaatle kılınan namazın, imamın namazı gibi olması gerektiğini açıklamıştır.

Niyetsiz namaz kabul olur mu?

Niyet, namazın şartlarından biridir. Niyet, bir gönül işi olup, kişinin bir şeyi yapmaya karar vermesi, ne yaptığını ve ne amaçla yaptığını bilmesi demektir. Namazda geçerli olan, kalbdeki niyettir. Niyetin dille söylenmesi tavsiye edilmişse de, dille söylenmese bile namaz geçerlidir (Merğinânî, el-Hidaye, 1/46).

İmama ilk rekattan sonra uyan kişiye ne denir?

Mesbûk, cemaatle kılınan namazı başından itibaren tamamlayamayan ve birinci rekâtta eğildikten sonra imama uyan kimsedir.

Yanlış niyet edilen namaz kabul olur mu?

Niyetin kötü olması sebebiyle namaz bozulur.

Cemaatle namaz kılarken tek başına namaz kılınır mı?

Camide imam ile cemaat arasında uzak mesafe olması, imamın imama uymasına engel değildir; ancak bir kimsenin, saflar dışında, bir mazeret olmadıkça, tek başına imama uyması mekruhtur.

Namaza başlarken ilk ne denir?

Namaza giriş tekbiri olan İftitah Tekbirine İftitah veya Tahrime Tekbiri denir.

Cemaatle namaz kılarken rüku ve secdede ne söylenir?

İmam ve tek başına namaz kılanın rükûdan kalkarken “Semi’Allahu Limen Hamideh” demesi sünnettir. Cemaat bunu söylemez. Bundan sonra tek başına namaz kılan ve cemaat hemen “Rabbena lekel-hamd” der ve ayağa kalkıp “Allahu Ekber” der.

İmam hangi namazlarda sesli okur?

Cemaatle kılınan sabah, cuma, bayram, teravih ve vitir namazlarının bütün rekâtlarını, akşam ve yatsı namazlarının ise ilk iki rekâtını sesli okumak farzdır.

İmama uyan nasıl namaz kılar?

Yolculuk halinde bulunan bir kimse, yerleşik imama uyarsa namazını tam kılar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/80). Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.), “İmam, kendisine uyulması için imam oldu.” (Buhârî, Salat, 18 [378]; Müslim, Salat, 77 [411]) buyurmuş ve cemaatle kılınan namazın, imamın namazı gibi olması gerektiğini açıklamıştır.

Cemaatle namaz kılarken saf düzeni nasıl olmalıdır?

Cemaatle namaz kılınırken imamın arkasında önce erkekler, sonra oğlanlar ve en son da kadınlar saf tutarlar. Bu sıra Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından öğretilmiştir (Müslim, Salat, 132 [440]; Ebû Dâvûd, Salat, 98 [678]; Nesâî, İmâmet, 33 [820]; İbn Mâce, İkâmetü’s-salavât, 52 [1000]).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir