İçeriğe geç

Karar Yazıldı Ne Demek

Gerekçeli karar yazıldıktan sonra ne olur?

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar, kayıt altına alındıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir. Hukuk mahkemelerinde gerekçeli karar genellikle taraflar talep etmediği sürece tebliğ edilmez.

Karar ne zaman kesinleşir?

Gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren taraflar, kararın kesinleştiğini gösteren bir temyiz dosyasının sunulması kaydıyla, karara karşı iki (2) haftalık itiraz süresine sahiptir.

Karar çıktı ne demek?

Hakkında karar verilen dosya kesin dosyadır. Reddedilen dosya hakkında gerekçeli karar yazma süresi ceza mahkemelerinde on beş gün, hukuk mahkemelerinde ise bir aydır.

Davada gerekçeli karar yazıldı ne anlama gelir?

“Gerekçeli karar alındı” ifadesi UYAP’ta sıklıkla bulunur. Bu ifade gerekçeli kararın yazıldığını gösterir. Yukarıda açıkladığımız gibi gerekçeli karar, söz konusu kararın dayandığı hukuki temeli gösterir.

Gerekçeli karardan sonra dosya ne zaman kapanır?

Sulh hukuk mahkemelerinde tebliğ tarihinden itibaren 8 gün, icra hukuk mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 10 gün, iş mahkemelerinde kararın tebliğinden (tebliğ veya yayımlanmasından) itibaren 8 gündür.

Gerekçeli karar alındıktan sonra ne olur?

Gerekçeli karar taraflara tebliğ edildikten sonra taraflardan hiçbiri karara itiraz etmezse, itiraz süresi geçtikten sonra karar kesinleşir. Mahkeme karar hakkında kesin tutanak düzenler ve boşanma sicil müdürlüğüne bildirir.

Karara çıkmış dava sonucunu nasıl öğrenebilirim?

UYAP Bilgi Sistemi aracılığıyla davanızın güncel durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekirse ücret/masraf/tahsilat işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Dosyanızın ilerleme bilgilerinde yapılan son işlemi takip ederek davanızın güncel durumu hakkında bilgiye ulaşabilirsiniz.

Mahkeme kararı kaç gün sonra kesinleşir?

Temyizi gören üst mahkemeler kararı hukuka uygun görürse karar kesinleşir. İlk derece mahkemesinin kararı verildikten sonra, hukuk davalarında gerekli kararın açıklanması için temyiz başvurusunda bulunma süresi iki haftadır.

Karar verme süreci aşamaları nelerdir?

Kararı tanımlayın. İlgili bilgileri toplayın. Alternatifleri belirleyin. Kanıtları değerlendirin. Alternatifler arasında seçim yapın. Harekete geçin. Kararınızı gözden geçirin.

Dava karara çıktıktan sonra ne olur?

Dosyada karar verildiğinde karar kesinleşir ve uygulanır ve kararda hiçbir zaman değişiklik yapılamaz. Ceza mahkemesi ve hukuk mahkemesi alanlarındaki dosyalarda geçerli olan hukuki işlemleri içerir. Kesin karar, dava dosyasının karara bağlandığını gösterir.

Karara çıkmış dosya nasıl kapatılır?

Karar verilen işlemin sonuçlanması için, istinafın da sonuçlanması gerekir. Bu, dosyanın ilk derece mahkemeleri, Yargıtay veya hukuka aykırılık halinde Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesiyle tamamlanır. İtiraz edilmezse, dava karardan itibaren ortalama iki ay içinde sonuçlandırılır.

Gerekçeli karara nereden bakılır?

Belirttiğiniz konu ile ilgili bilgiye Adalet Bakanlığı’nın www..tr adresindeki e-Hizmetler bölümünde yer alan Dava Dosyası Sorgulama servisinden ulaşabilirsiniz.

Hakim verdiği kararı değiştirebilir mi?

Karar verildikten sonra, taraflar talep etse bile hâkim bu kararı değiştiremez.

Mahkeme kararı nasıl kesinleşir?

Kararın kesinleşmesi için tüm yasal yolların tüketilmiş olması veya uygulanma şansının olmaması gerekir. Daha açık bir ifadeyle, temyiz başvurusu yapılmayan karar ancak temyiz süresi dolduğunda kesinleşir. Örneğin, ceza mahkemesinin kararı kesin bir karar değildir.

Kesin karar tebliğ edilir mi?

Başka bir deyişle, kararın kesinleşmesini sağlamak veya itiraz hakkını kullanmak için, taraflar mahkemeye başvurmalı ve gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesini talep etmelidir. Gerekçeli karar tebliğ edilmezse, karar kesin değildir. Gerekçeli kararın tebliğini talep eden örnek dilekçe için buraya tıklayın.

Gerekçeli karar geldi ne yapmalıyım?

Gerekçeli karara karşı kanunda öngörülen süre içinde itiraz edilmezse karar kesinleşir. 2. Gerekçeli karara karşı yargısal itiraz halinde itiraz ve itiraz incelemesi yapılır. İtirazı inceleyen üst mahkemeler kararı hukuka uygun bulursa karar kesinleşir.

Gerekçeli karardan sonra istinaf süresi ne kadardır?

5271 sayılı Kanunun 18. maddesiyle değiştirilen hüküm ve 273. maddesinde yer alan düzenleme uyarınca, tarafların temyiz süresi, hükmün ve gerekçelerinin tebliğ tarihinden itibaren bir haftadan iki haftaya çıkarılmıştır.

Karara çıkan dosya ne zaman kesinleşir?

Taraflardan biri karara olağan yasal süreçle itiraz ederse, karar ancak daha üst bir mahkeme karar verdiğinde kesinleşecektir. Sonuç olarak, karar ancak itiraz mümkün olmadığında kesinleşecektir. Karara itiraz etme süresi değişmekle birlikte genellikle 2 haftadır.

Gerekçeli karar yazma süresi ne kadardır?

Hukuk Muhakemeleri Usulü Kanunumuzun 294. maddesine göre, özet karar tarihinden itibaren bir ay içinde gerekçeli karar yazılması gerekmektedir. Uygulamada bu sürenin çoğu zaman tutturulmadığını görsek de, bazı dosyalarımızda gerekçeli kararların bir aylık sürenin dolmasından önce yazıldığını görmekteyiz.

Tavsiyeli Bağlantılar: Askıda Kalan Para Ne Zaman Hesaba Geçer

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir