Tortum nasıl oluşmuştur?
Kemerlidağ yamacından kopan kireç taşı blokları derenin önünü kapatmış, yaklaşık 50 m yükseklikten düşen su Tortum Şelalesi’ni oluşturmuştur. Heyelan alanının arkasında 8 km² büyüklüğünde, 100 m ile 1000 m arasında genişlikte bir göl oluşmuştur.
Tortum Şelalesi nasıl oluşmuştur?
Şelale ve çevresinin yüksekliği deniz seviyesinden yaklaşık 1000 metredir. 18. yüzyılda büyük bir heyelan kütlesinin Kemerlidağ’dan ayrılarak Tortum Çayı’nın aktığı Tev Vadisi’ni kapatmasıyla oluşmuştur.
Erzurum Tortum kökeni nereden gelir?
Tortum ismi kaynaklarda geçmektedir; “Tortomi”, “T’orto’m”, “Tortoman”, “Tartum” gibi benzer ama farklı yazımlarla karakterize edilir. Kök kelime “Tor”dur. Bu, Saka Türklerinin Taok kabilesinin Tor kabilesinden yerleştikleri bölge ve kasaba/kalenin adı olarak günümüze kadar korunmuştur.
Tortum Kürt mü?
İlçe nüfusunun çoğunluğunu Kıpçak Türkleri oluşturmaktadır.
Tortum Gölü ne zaman oluştu?
Erzurum’un doğal alanlarından biri olan Tortum Gölü, il merkezine 105 km, Uzundere ilçesine ise yaklaşık 7 km uzaklıkta yer almaktadır.
Tortum hangi boydan?
Tortum isminin, Selçuklular döneminde Saltuklular’a bağlı olan Tortum, Ilgan ve İmadettin Beyler’in bölgenin ilk sakinlerinden olmasından kaynaklandığı sanılmaktadır.
Tortumun neyi meşhur?
Tortum Şelalesi: Tortum Çayı üzerinde bulunan, 48 metre yüksekliği ve 21 metre genişliğiyle Anadolu’nun en önemli doğal güzelliklerinden biridir. Şelalenin üzerinde oluşan gökkuşağı ve yerlilerin deyişiyle suyun altından aktığı devasa kazan, her mevsim farklı güzellikte muhteşem manzaralar sunmaktadır.
Tortum Şelalesi ve Dev Kazanı nasıl oluştu?
Tortum Şelalesi’nin oluşumu 17. yüzyılda büyük bir heyelan kütlesinin Kemerlidağ’dan ayrılıp Tortum Deresi’nin aktığı Tev Vadisi’ni kapatmasıyla gerçekleşmiştir. Tortum Şelalesi’nin suyunun düştüğü yerde büyük bir kazan oluşmuştur. Günümüzde su sporlarının yapılabileceği doğal bir ortam oluşmuştur.
Türkiye’nin en büyük şelalesi hangisi?
Erzurum’un Uzundere ilçesindeki Tortum Şelalesi, 48 metre yüksekliği ve 21 metre genişliğiyle ülkenin en büyük şelalesidir.
Erzurum halkının kökeni nedir?
Erzurum’un da içinde bulunduğu bölge tarih boyunca Urartular, Kimmerler, İskitler, Medler, Persler, Partlar, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Selçuklular, Bizanslılar, Sasaniler, Moğollar, İlhanlılar ve Sfaviler gibi çeşitli kavim ve milletlerin egemenliğine girmiştir.
Tortumun rakımı kaçtır?
İLÇE BİLGİLERİ İlçe Kaymakamının Adı ve Soyadı: Fatih BAYRAM İlçe Nüfusu: 14.391 İlçe Rakımı: 1.
Liskav ne demek?
Tarih. Yukarısivri ve Çamlıca’nın eski ortak adı Lisgavi veya Liskavi’dir.
Erzurum Dadaş Kürt mü?
İl sınırları içerisinde Türkler (Dadaş) ve Kürtler gibi etnik gruplar yaşamaktadır.
Erzurum’da laz var mı?
Erzurum ilindeki bazı köyler sadece Laz köyleri ve Bursa/Gemlik’teki Fevziye köyleridir. 1993 savaşı sırasında iskan edilmişlerdir.
Erzurum Hınıs Kürt mü Dadaş mı?
Hınıs ilçesinin nüfusu 2014 yılı itibari ile 28.607’dir. Bu nüfusun 14.531’i erkek ve 14. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır.
Tortum Şelalesi yapay mı doğal mı?
Tortum Şelalesi, doğal güzelliği ve sunduğu aktivite olanaklarıyla Erzurum’da mutlaka görülmesi gereken yerlerden biridir. Bu eşsiz doğa harikasını keşfetmek ve doğal güzelliklerin tadını çıkarmak için Tortum Şelalesi’ni ziyaret etmeyi unutmayın!
Terkos Gölü nasıl oluştu?
Jeomorfolojik yapı: Terkos Gölü’nün oluşum süreci, Flandrian Transgresyonu ile Karadeniz sularının yükselmesi, karaya doğru hareket etmesi ve bir koy oluşturmasıyla başladı. Zamanla, deniz kıyı bariyeri tarafından kesildiğinden koy bir göle dönüştü.
Tortum Gölü tektonik mi?
Tortum Gölü, Erzurum ilinin Uzundere ilçesi sınırları içerisinde bulunan Tortum Çayı üzerinde 1791 yılında oluşmuş bir heyelan baraj gölüdür.
Sera Gölü nasıl oluşmuştur?
Sera Gölü, Trabzon ili Akçaabat ilçesi Yıldızlı mahallesi sınırları içerisinde yer almakta olup 1950 yılında meydana gelen heyelan sonucu oluşmuştur.