İçeriğe geç

Giresun Eynesil Hangi Ilçeye Bağlı

Eynesil nereye bağlı?

Giresun ilinin 15 ilçesinden biri olan Eynesil, 72 kilometrekarelik bir alana sahip bir ilçedir ve ilin kuzey kıyısındaki en doğu ucunda Trabzon ile sınır komşusudur. Bahsedilecek dağ, ova veya nehir yoktur. İklim, tipik Karadeniz ikliminin tüm özelliklerine sahiptir.

Eynesil Çepni mi?

1515 yılında yazılan bu deftere göre Ordu – Giresun, Giresun – Torul, Görele – Eynesil arasındaki bölgede çok yoğun bir Türk nüfusu bulunmaktadır ve buraya Vilayet-i Çepni adı verilmektedir.

Giresun Eynesil’in nüfusu kaç?

Eynesil’in 2023 yılı nüfusu 13.237’dir. Bu nüfusun 6.376’sı erkek ve 6’sı erkektir.

Eynesil ne zaman Giresun’a bağlandı?

1920 yılına kadar Trabzon İli’ne bağlı bir ilçe olan Giresun; merkez ilçe Tirebolu ve Görele ilçeleri ile bu ilçelere bağlı Bulancak, Espiye ve Keşap bucaklarından oluşmaktadır. 1923 yılında Giresun il olmuş, 1960 yılında Eynesil Görele’den ayrılarak ilçe statüsüne kavuşturulmuştur1.

Eynesilden sonra hangi ilçe?

İlin ilçeleri: Piraziz, Bulancak, Giresun Merkez, Keşap, Espiye, Tirebolu, Görele, Eynesil, Alucra, Çamoluk, Çanakçı, Dereli, Doğankent, Güce, Şebinkarahisar ve Yağlıdere.

Giresun’un en büyük ilçesi hangisidir?

Bugünkü resmi verilere göre; toplam nüfusu 61.833, kentsel nüfusu 39.160 (1) olan Bulancak ilçesinin alanı 608 km2’dir. Bulancak, 16 mahalle (2) ve 61 köy (3) ile nüfus ve ekonomi bakımından Giresun’un en büyük ilçesidir.

Çepniler laz mıdır?

Oy Asiye halk şarkısı yaygın olarak bir Laz halk şarkısı olarak bilinse de aslında Çepni halkının bir Türkmen halk şarkısıdır. Bu halk şarkısı Giresun’un Görele ilçesinden kaynaklanır ve 1973 yılında Ömer Akpınar tarafından TRT repertuarına dahil edilmiştir. Halk şarkısı Kurtlar Vadisi televizyon dizisiyle tekrar gündeme gelmiştir.

Eynesil ne anlama gelir?

Gerçeğe en yakın sonuç, Türklerin Eynesil’e buraya gelen Türk hükümdarı Eynesil’den sonra isim vermiş olmalarıdır. Eynesil ismi, bölgedeki ilk Tahrirlerden önceki zamana dayanmaktadır.

Çepni Alevileri kimlerdir?

Vilayet Çepni Alevileri, genellikle Ordu-Giresun-Gümüşhane-Bayburt-Vakfıkebir arasındaki bölgenin yüksek köylerinde yaşayan, Güvenç Abdal Tekkesi’ne bağlı Türkmen/Çepni kökenli Alevilerdir.

Giresun’un en büyük köyü neresi?

Giresun’un nüfusu binin üzerinde olan en kalabalık köylerinin sıralaması şöyle oldu: Sınır Köyü (Yağlıdere) 1.494, Pazarsuyu Köyü (Bulancak) 1.314, Çatak Köyü (Doğankent) 1.146, Çalça Köyü (Dereli) 1.050, Boztekke Köyü ( Giresun Merkez) 1,044, Ericek Köyü (Espiye) 1.049, Erikliman Köyü (Giresun Merkez) 1.001.

Giresunlular en çok nerede yaşıyor?

GİRESUN’UN ÇOĞU İSTANBUL’DA YAŞIYOR! Giresun sakinlerinin yurtdışına göç ettiği en yoğun şehir İstanbul’du, kendi nüfusunun yaklaşık iki katı kadar. İstanbul’da yaşayan Giresun sakinlerinin sayısı 482.530’du. İstanbul’u 67.943 kişiyle Kocaeli ve 41.987 kişiyle Bursa takip etti.

Görele Trabzondan ne zaman ayrıldı?

Görele, 4 Aralık 1920’de Giresun’un bağımsız bir sancak olmasını sağlayan kanunla Trabzon Sancağı’ndan ayrılarak Tirebolu ile birlikte Giresun’un ilçe merkezi olmuştur. 1831’deki ilk nüfus sayımına göre Görele kazasının Türk erkek nüfusu 3’tür.

Giresun hangi ilden ayrıldı?

Giresun Vilayeti 1920 yılına kadar Trabzon Vilayeti’ne bağlı kalmış, 1923 yılında bağımsız sancak ve vilayet olmuştur.

Görele soyu nereden gelir?

Görele ismi, antik çağlarda kalıntıları bulunan “Görele Burnu” olarak adlandırılan, bugünkü Eynesil kasabasının çıkışındaki “Coralla/Koralla” kasabasından gelmektedir. Görele Burnu’nda Bizans döneminden kalma dört kale kalıntısı bulunmaktadır.

Giresun hangi Türk boyundan?

Trabzon’da Giresun ve çevresi Moğol etkisi altına girdi. Bu arada Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan Çepniler; Ordu, Giresun ve Trabzon illerinin sınırlarına yerleşmeye başladılar.

Giresun’un kaç ilçesi var?

Giresun’da 16 ilçe, 24 belediye (8 belediye: Bulancak’ta Aydındere ve Kovanlık, Dereli’de Yavuzkemal, Espiye’de Soğukpınar, Eynesil’de Ören, Görele’de Çavuşlu, Yağlıdere’de Duroğlu ve Üçtepe olmak üzere), 208 mahalle ve 54 9 köy bulunmaktadır. Yıl 2023…

Görele Trabzondan ne zaman ayrıldı?

Görele, 4 Aralık 1920’de Giresun’un bağımsız bir sancak olmasını sağlayan kanunla Trabzon Sancağı’ndan ayrılarak Tirebolu ile birlikte Giresun’un ilçe merkezi olmuştur. 1831’deki ilk nüfus sayımına göre Görele kazasının Türk erkek nüfusu 3’tür.

Keşap nereye bağlıdır?

Keşap, Cumhuriyet’in ilanından sonra 22 yıl Merkez İlçe’ye bağlı bir bucak olarak kalmıştır. 1945 yılında ilçe olmuştur. Yüzölçümü 222 km²’dir. İlçe, Giresun-Trabzon devlet yolu üzerinde, Giresun şehir merkezinin 12 km doğusunda, Keşap çayının ikiye böldüğü vadinin yamaçlarına kurulmuş tipik bir Karadeniz yerleşim yeridir.

Çamoluk nereye bağlıdır?

İlçemiz Çamoluk, Giresun iline 180 km uzaklıkta olup, Erzincan ve Sivas il sınırları içerisinde Kelkit Nehri vadisinde kurulmuştur. Çamoluk ilçesinin Karadeniz bölgesi ile bağlantısı 1933 yılında Giresun iline bağlanmasıyla başlamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir