İçeriğe geç

Arş Neresi Oluyor

Allah’ın arşı nerededir?

Cevap Metni. Hamd Allah’a mahsustur. Kuran, Sünnet ve İslam Ümmeti’nin ilk Müslümanları, Yüce Allah’ın yedi kat göğün üzerindeki tahtında kurulu olduğunu oybirliğiyle teyit etmektedir. O, En Yüce ve her şeyin üstündedir.

Arş nasıl bir yer?

Arş; “yükseklik, yüksek yer, “bütün âlemleri içine alan en yüksek makam”, tavan, çardak. Hükümdarın tahtı, saltanat demektir. Fahreddin-i Râzi Hazretleri’nin ifadesine göre, taht, ilahi emirlerin ilk muhatapları olan meleklerin ikamet ettiği alandır.

Arş yaratılmış mıdır?

Taht, yaratılmış olanların en büyüğüdür. Rabbimiz, Yüce Allah, yüceliğine yakışır bir şekilde Kendisini onun üzerine yerleştirmiştir. Tahtın ayakları vardır ve büyük yaratılış melekleri tarafından desteklenmektedir – Tahtı/Hameletu’l-Arş’ı taşıyan melekler.

Kaç tane arş var?

Hadislerde Allah’a, Cebrail’e ve Şeytan’a ait üç ayrı tahttan bahsedilmektedir. Cebrail ve Şeytan’ın tahtı hakkında pek fazla bilgi verilmemekte; sadece Hz. Peygamber’in Cebrail’i gök ile yer arasında bir tahtta (tahtta) otururken gördüğü söylenmektedir (Buhari, “Tefsir”, 65/5; Müslim, “Îmân”, 257).

Arşın üzerinde ne var?

Yer: Arş, yedinci katın üstündeki Firdevs/Adn Cenneti’nin üzerindedir ve Allah Arş’ın üstündedir. Güneşin yörüngesi Arş’ın altındadır ve güneş ışığını Arş’ın ışığından alır.

Arşı taşıyan melek kimdir?

Tahtı taşıyan meleklerin adı. Tanrı’nın emirlerine tamamen uyan iyi ruhani varlıkların adı.

Allah’ın Kürsüsü nerededir?

Kürsi, Arş’ın altında ve yedinci kat göğün üstünde bulunan objektif bir varlık olmakla birlikte, Allah’ın zatıyla ilgili bir yönü veya yeri temsil etmediğinden, bu konuda İbn Abbas’a isnat edilen hadisin maddi anlamda yorumlanması mümkün değildir.

Arştan sonra ne var?

Kalemin yaratılışının ilk olarak tahta çıkıştan sonra zikredilmiş olması veya ilahi kalemle ilgili ifadelerin, onun ilk kalem olduğu anlamına gelmesi mümkündür. Zira hükmü yazan ilk kalemin dışında, meleklerin kullandığı çeşitli kalemler vardır.

Arş ne zaman yaratıldı?

Fussilet Suresi’nin dokuzuncu ayeti şöyle der: “Yeryüzü’nü iki günde yarattı.” Arş, dünyadan önce yaratıldı. Aslında, Hud Suresi’nin yedinci ayeti şöyle der: “Allahu Teala gökleri ve yeri altı günde yarattı ve Arşı su üzerindeydi.”

Allah gökte midir yerde midir?

Nerede olursanız olun, O sizinle beraberdir. Allah yaptıklarınızı görür.” (Hadid, 57/4). “Rahman Arş’a istiva etmiştir.” Allah’ın gökte olduğu (Taha, 20/5) gibi muğlak ayetlere dayanan yorumlar İslam alimlerinin çoğunluğu tarafından kabul görmemiştir.

Kurana göre Allah nerededir?

Allah Teala “mütemekkin” değildir; bir mekanda yer kaplamaz. Allah Teala “üstün” değildir; bir mekan kaplamaz.

Allah arşı ne zaman yarattı?

O, yeryüzüne gireni ve ondan çıkanı, gökten ineni ve ona yükseleni her zaman bilir. Nerede olursanız olun, (O’nun ilmi ve kudreti) sizinle beraberdir. Allah, yaptığınız her şeyi görür. Gökleri ve yeri altı günde (zaman diliminde) yaratan ve sonra Arş’a (evreni yönetmek için) çıkan O’dur.

Yerin 7 kat altında ne var?

Yüce Tanrı, yedi yeraltı yeşil kayanın altında, birbirinden daha alçak olan Kızıl Öküz, Büyük Balık ve Büyük Deniz olmak üzere yedi kat cehennem yarattı. Her kat arasındaki mesafe beş yüz yıldır. Cehennemin yedi kapısı vardır ve her birinde yetmiş bin ateş dağı vardır.

Göklerin 7 kat yaratılması ne demektir?

“Gökleri ve göklerin yedi katını yarattı ve yeryüzünden de aynısını/benzerini yarattı. Şeyler bunlar arasında (yedi kat gökten yeryüzünün ilk katına kadar) dolaşır” (Talak 65/12) Yüce Allah gökleri 7 kat olarak yarattığı gibi, yeryüzünün 7 katını da yeryüzünde yarattı. Yani biz yeryüzünün 7. katında yaşıyoruz, 7’nin de katmanları var.

7 kat semada kimler var?

Göksel katmanlar sırasıyla Venüs, Merkür, Güneş, Mars, Jüpiter, Satürn ve Satürn’dür. Bu görüş, güncelliğini yitirmiş Batlamyus teorisine dayandığı ve Uranüs ile Neptün’ün daha sonra keşfedildiği gerekçesiyle eleştirilmiştir.

Allah gökte midir yerde midir?

Nerede olursanız olun, O sizinle beraberdir. Allah yaptıklarınızı görür.” (Hadid, 57/4). “Rahman Arş’a istiva etmiştir.” Allah’ın gökte olduğu (Taha, 20/5) gibi muğlak ayetlere dayanan yorumlar İslam alimlerinin çoğunluğu tarafından kabul görmemiştir.

Kurana göre Allah nerededir?

Allah Teala “mütemekkin” değildir; bir mekanda yer kaplamaz. Allah Teala “üstün” değildir; bir mekan kaplamaz.

Cariye Allah nerededir?

Peygamber (s.a.v.) cariyeye: ‘Allah nerede?’ diye sordu. Cariye de (ِءاَمَّسلا يِف) ‘Cennette’ diye cevap verdi.

Allah Arşa oturdu mu?

Yaratılmış her şeyden farklı bir beden olarak nitelendirilebilecek olan Tanrı’nın bir yönde ve bir yerde var olması imkansız değildir, aksine gereklidir. Bu nedenle İstiva’nın tahtta oturmaktan başka bir anlamı olamaz. Buna göre Allah, Kendisiyle birlikte tahtta oturmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir